Literair Intermezzo : Weg Naar Nergens - DEEL VIII


Hoofdstuk XV
 
 
In de verduisterde woonkamer bevinden zich vijf mannen, gezeten rondom een houten tafel. In het midden van de tafel een lege fles rum. Een andere fles wordt in aangehouden tempo van persoon tot persoon doorgegeven. Enkel Moreno past als hem de halfvolle fles wordt aangereikt. Wél rookt hij net als de anderen, met de nodige flair, een dikke sigaar, type Habana. In de hoek van de kamer staat de televisie aan. Een donkere gespierde rapper kraamt brutale woorden uit, terwijl halfnaakte dames rondom hem dansen. Voor Moreno klinkt de tekst eerder flauw, alsof de zanger niet weet hoe het er in het echte gangsterleven aan toe gaat.
 
De man aan de tafel die momenteel het woord voert is Bernal. Met zijn bleke gelaat en zijn tengere, ietwat slungelachtige lichaam, valt zijn verschijning op in dit bonte gezelschap. Maar er kan geen twijfel zijn dat Bernal wel degelijk een belangrijke figuur is in de bende van Moreno. Hij is nummer drie in de hiërarchie, na Moreno en Rafaël. Ook al is hij niet de lieveling van Moreno, vanwege zijn wispelturige persoonlijkheid, feit is dat niemand in de stad een betere toegang heeft tot wapens dan Bernal. En wapens is exact wat Moreno en zijn bende nodig zullen hebben. Veel wapens, zware wapens. Luisterend naar de indrukwekkende lijst van vuurwapens die Bernal tegen zaterdag zal kunnen voorzien, voelt Moreno zich dan ook almaar beter bij elk woord van zijn nummer drie.
 
Ook Ricardo geniet duidelijk van het relaas van de blanke wapenleverancier. Sinds hij uit het leger is gezet, vanwege zijn oncontroleerbare neiging tot geweld, heeft Ricardo zich aangesloten bij de bende van Moreno. Vanwege de toewijding die hij sindsdien heeft getoond, en vooral ook vanwege zijn indrukwekkende postuur, is de ex-militair ondertussen opgeklommen tot nummer vier in de hiërarchische ladder van de bende. Moreno prijst zich dankbaar en gelukkig dat hij zaterdag op Ricardo zal kunnen rekenen. Met zijn expertise is hij immers dé man op wie de hele bende rekent.
 
Nummer vijf van het gezelschap is een meer elegant type, gekleed in een duur ogend maatpak, waarvan de das inmiddels is losgeknoopt. Maar zijn dreigende uiterlijk en vooral zijn donkere venijnige ogen doen vermoeden dat ook de elegante man geen zuiver geweten heeft. Afgestudeerd als advocaat in de duurste universiteit van de stad, verloor Javier zijn licentie nadat hij werd beschuldigd van corruptie. Het heeft hem echter niet belet om zijn praktijk verder te zetten, zij het op een minder legale wijze. Met zijn kennis van het milieu en zijn knap stel hersenen is deze nummer vijf de strateeg van de bende. En terwijl hij aanhoort over welk wapenarsenaal de bende zaterdag zal beschikken, beginnen zich in Javier's hoofd de wildste strategieën te ontwikkelen.
 
 
 
Hoofdstuk XVI
 
 
Het is reeds middernacht gepasseerd als de bijeenkomst van de kopstukken op zijn einde loopt. Op uitzondering van Moreno, heeft iedereen behoorlijk gedronken en de sfeer is behoorlijk uitgelaten. Vier flessen rum en de opzwepende woorden van Bernal hebben hun effect niet gemist. En als Javier hierop zijn voorstel over de te volgen strategie voor zaterdag op tafel gooit, overheerst een gevoel van onoverwinnelijkheid. Moreno weet dat hij zijn kornuiten dit moment moet gunnen, hij weet dat de drank hen de moed zal geven die nodig is. Maar eveneens beseft de berekende bendeleider dat hij zaterdag volledig op elk van hen zal kunnen vertrouwen.
 
Het plan voor het weekend is duidelijk. Zoals elke zaterdag zullen Moreno en zijn top vijf elkaar in de avond ontmoeten in de discotheek Chocolate. Daarna zullen ze naar de bar van Fernando trekken. Hier bespreken ze telkens het relaas van de voorbije nacht en tellen de opbrengst. Er is geen twijfel dat Marcos en zijn bende zullen toeslaan op één van deze twee locaties. In de straten rondom beide gebouwen zullen Moreno's handlangers dan ook op uitkijk staan. En zelfs in het geval van een verrassingsaanval zal de bende voorbereid zijn, onder meer met de twee granaatwerpers die Bernal zal voorzien. Het objectief van de avond is eenduidig: Marcos zal de plaats niet levend verlaten.
 
De volgende dag is Moreno reeds vroeg uit de veren. Vandaag is donderdag, nog twee dagen voor de allesbeslissende strijd zal plaatsvinden. Nog twee dagen waarin Moreno een brief hoopt te ontvangen van zijn broer.  Zoals alle vorige dagen van deze week trekt hij stipt om 8 uur naar het lokale postkantoor om te kijken of er internationale post voor hem is toegekomen. Enerzijds zou het voor de jonge bendeleider een enorme opluchting zijn als hij eindelijk iets te horen zou krijgen van Jorge, anderzijds is hij er ook op gebrand om de strijd van zaterdag tot een goed einde te brengen. Het enthousiasme en de strijdvaardigheid van zijn bendeleden hebben Moreno nieuwe moed gegeven. Hij is zelfs kwaad op zichzelf dat hij de voorbije week aan alles is gaan twijfelen.
 
Moreno beeldt zich reeds de trots en fierheid in die hij zal voelen, als hij zijn grote broer binnenkort zal kunnen vertellen hoe ze Marcos en zijn bende in de vernieling hebben gedrukt. Misschien zal Jorge zelfs wel jaloers zijn als Moreno hem vertelt dat hij de heerschappij over de hele stad in handen heeft genomen. Maar als de postbeambte achter de balie hem opnieuw gebaart dat er geen brief voor hem is toegekomen, is het toch een gevoel van teleurstelling dat Moreno overvalt als hij het kantoor weer verlaat. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten