Literair Intermezzo : Duizend honden zonder naam.. ( Una historia sobre los perros de la calle en Peru )


Terwijl er dagelijks wellicht duizenden toeristen, bewoners en straatverkopers de straten van Cuzco doorkruisen, speelt er zich in ditzelfde decor elke dag opnieuw een schitterend schouwspel af. Een unieke en eigenzinnige opvoering die aan de aandacht van de menigte ontsnapt. Het kloppende hart van Cuzco, de Plaza de Armas en zijn omringende straten zijn immers niet enkel een toeristische trekpleister, zij vormen tevens de thuishaven en leefwereld van tientallen unieke protagonisten. Een soms wrede, en dan weer vertederende biotoop, waar elke dag zondag is, en waar vrijheid en plezier hand in hand gaan met de harde strijd om te overleven. In deze reeks neem ik u graag mee naar de fascinerende wereld van de straathonden van Cuzco. Een wereld waarin de beste vriend van de mens niet vertroeteld en op tijd en stond uitgelaten wordt, maar enkel op zichzelf is aangewezen. Hier hebben honden geen naam.
 
Een dutje doen in het park, wat een hondeleven..
 Woensdagnamiddag, 16 uur. Een uurtje geleden zat ik nog te zweten op een zonovergoten en overvolle Plaza de Armas. Nu is het grote stadsplein volledig desolaat. Zelfs de dappersten der toeristen, onze Japanse vrienden, hebben mompelend het terrein verlaten. Onweders en stormen kunnen in Peru vanuit het niets opdoemen en binnen een mum van tijd straten volledig blank zetten. Het is vandaag niet anders.

Ook al is het geen weer om er een hond door te jagen, Winnitoe trotseert de regen..

Toch valt er nog één levende ziel te bespeuren op de Plaza. Het is Sasha, één van de tientallen straathonden die hier dagelijks hun opwachting maken. Ze loopt er ietwat verdwaasd bij, al lijkt het dat de gietende regen nauwelijks vat heeft op haar. Sasha heeft het volledige stadsplein voor zich alleen en gaat in dit helse weer op zoek naar restjes die vluchtende toeristen in paniek hebben achtergelaten. Af en toe richt ze het hoofd op, om te kijken of er lotgenoten in de buurt zijn. Maar tevergeefs, de overige viervoeters hebben wellicht een schuilplaats gevonden en laten zich voorlopig niet opmerken. Of toch, want daar komt plots ook Winnitoe tevoorschijn. Dat hoeft niet te verwonderen, want deze ranke donkergrijze casanova laat zelden een kans aan zich voorbij gaan om in het gezelschap van de knappe Sasha te vertoeven. Er is heus meer nodig dan een stevig onweer om hem van zijn muze weg te houden. Sasha laat zich zijn gezelschap welgevallen en staakt even haar zoektocht naar etensresten. Beide honden spelen nu vrolijk in het doorweekte gras, tuimelen en dollen, alsof regen hun vacht niet reiken kan. Hoe gaat die levensspreuk alweer? ‘Life is not about waiting until the storm passes, it is about learning to dance in the rain’. Straathonden hebben geen Facebook-updates nodig om van elke dag opnieuw iets moois te maken. Ook al is hun leven uiteraard niet altijd benijdenswaardig.

Sasha en Winnitoe, ze passen wel bij elkaar...
Langzaam begint het hevige onweder aan intensiteit in te boeten, al blijft de regen druppelsgewijs uit het grijze koppige wolkendek vallen. Enkele toeristen verlaten reeds hun overdekte schuilplaatsen en zetten onder luid gewoel een sprintje in naar de meest nabijgelegen bar. Plaza de Armas komt stilaan terug tot leven. Er verschijnt opnieuw kleur op het plein, paraplu’s in felle tinten kruisen plastic regenjassen die me schrik aanjagen. Terwijl de donder slechts nog een verre echo van zichzelf lijkt, komen samen met de toeristen ook enkele vertrouwde protagonisten tevoorschijn. In een verre uithoek hebben Sasha en Winnitoe nog steeds enkel oog voor elkaar, maar aan de andere kant van het park, de kant van de kathedraal, verschijnen nu ook Bono en zijn kornuiten. Wellicht hopen zij ook nog een gevallen koekje of anders lekkers te rapen, maar dan bij voorkeur met een droge vacht. Het onweer en de regen verdringen zich uiteindelijk naar de annalen van de weerkundige geschiedenis, binnen een tiental minuten zal de Plaza de Armas hervallen in zijn dagelijkse drukte.

Het monster van Cuzco...
Een kwartiertje later lijkt alles inderdaad weer bij het oude. Mensen die nu toekomen, kunnen zich niet inbeelden dat het water hier enkele ogenblikken terug met beken van de daken liep. Zelfs de groene  stadsbanken lijken op een magische wijze reeds opgedroogd, vermits ik me onmogelijk kan inbeelden dat alle huidige bankzitters een natte broek ambiëren. Ook Bobby heeft nu zijn opwachting gemaakt, dartel en eigenwijs, zoals enkel hij dat kan. Bobby is mijn favoriete viervoeter op het plein. Ik vermoed dat de uit de kluiten gewassen mensenvriend een kruising is van verschillende rassen. Maar zijn knuffelgehalte is van puur zuivere makelij. Bobby’s verzorgde verschijning en rondere buikje doen me vermoeden dat hij nog niet zo lang op straat leeft. Want hoe schattig en aaibaar vele van Cuzco’s straathonden er op het eerste zicht ook uitzien, als je ze van naderbij bekijkt zie je maar al te vaak sporen van de harde buitenwereld waarin ze leven. Mooie glimmende vachten en kortgeknipte haartjes hoef je hier niet te verwachten. Voor een schoonheidsprijs komen de straathonden van het plein niet in aanmerking. Al denk ik niet dat het hén een zorg zal wezen.

Bobby en Rachel, nieuwkomers op het plein...
 Waar Bobby ten tonele verschijnt is meestal Rachel niet veraf. Ik vermoed dat zij een puppy is van Bobby want ze lijken van hetzelfde ras en ook hun gelijkenis is treffend. Al weet je in deze gekke wereld natuurlijk nooit. Monogamie en veilige seks staan hier niet op het prioriteitenlijstje en talloze keren heb ik reeds taferelen mogen aanschouwen die niet voor kinderogen bestemd zijn. Het minste dat je kan zeggen is dat de protagonisten van de Plaza de Armas niet echt kieskeurig zijn en daarenboven weinig gêne kennen. En als het op lichaamsopeningen aankomt, zijn onze vrijgevochten  vrienden behoorlijk creatief.

Euh.. Niet geschikt voor gevoelige kijkers..
Een blik op het jonge lijf van Rachel volstaat echter om te beseffen dat het leven hier niet altijd een zedeloos pretje is. Toen ik haar enkele dagen voor het eerst zag, blaakte ze nog van gezondheid en naïeve vrolijkheid. Die vrolijkheid straat ze nu nog steeds uit, al vraag ik me af waar ze de moed vandaan  haalt. Want gisteren was ik nog getuige van hoe wreed het leven er hier kan aan toegaan met Rachel in de rol van onfortuinlijk slachtoffer. Het drama speelde zich af tijdens een fikse regenbui. Een tiental honden had beschutting gezocht onder het indrukwekkende inkomstportaal van de kathedraal. Ik dacht nog bij mezelf, wat een leuke bende, tot het noodlot toesloeg. Lukas, een stevige vechtersbaas die zich wel vaker de koning van het plein waant, zette een meedogenloze aanval in op Rachel. De kreten van de immer kwistig kwispelende puppy sneden door merg en been. Bobby keek ernaar maar greep niet in, reden te meer om aan te nemen dat hij het harde straatleven nog niet gewoon is. Gelukkig vertoonden enkele moedige voorbijgangers meer lef en slaagden ze er in de honden uit elkaar te halen. Wellicht heeft Rachel er haar leven aan te danken. Versuft liet ze zich de knuffels van vele omstaanders gevallen, om enkele minuten nadien op drie pootjes weg te huppelen. Weliswaar nog steeds met die fantastische glimlach op de lippen. Onze voetballers zouden er nog iets kunnen van leren

Bobby, ik zou je zo mee naar huis nemen...
Maar het doet me plezier om haar hier vandaag opnieuw te zien rondlopen, al is het enigszins mankend. Het sterkt mijn vermoeden dat deze straathonden van geen kleintje vervaard zijn. Hier, rondom de Plaza de Armas, in dit toeristische bolwerk, speelt zich immers een fascinerend verhaal af, waarin het recht van de sterkste geldt. Zwakheden worden hier afgestraft, het verhaal is geen kindersprookje. Het is een harde werkelijkheid, waarin Bobby en Rachel nog vaak hun mannetje zullen moeten staan om te overleven. Ik gun het hen alvast van harte. Alvorens ik het mooie stadsplein verlaat kijk ik nog even aandachtig rond, van Lukas en consoorten gelukkig geen spoor. Enigszins opgelucht trek ik huiswaarts, mezelf overtuigend dat het allemaal wel goedkomt met mijn favoriete viervoeters.

Opdrogen na de fikse regenbui, the life of a dog...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten