Los colores de Antigua...


Nu ik me meer en meer een echte local begin te wanen, bezondig ik me aan een slechte gewoonte die inwoners van mooie steden wel vakter treft. Als je elke dag omringt wordt door mooie, historische gebouwen, sfeervolle stadspleintjes of monumenten die baden in een waas van mystiek en tradities, dan durft het wel eens gebeuren dat je niet langer stilstaat bij de unieke schoonheid ervan. Maar het is mijn plan om daar verandering in te brengen. Een drietal weken geleden heb ik me immers een gloednieuw fototoestel aangeschaft en sindsdien bekijk ik mijn stad door een nieuwe lens. Zo heb ik de voorbije weken de vele kleuren herontdekt die je hier overal in het straatbeeld aantreft. Zodra je er begint op te letten lijkt Antigua wel een immens schilderij, waarin zelfs de doden omgeven zijn door een levendige kleurenpracht.

 

Het kleurenfestijn begint al vanaf het moment dat je Antigua binnenrijdt. De koloniale huisjes die het beeld van de stad bepalen zijn één voor één geschilderd in zonnige pasteltinten; zachtgeel, lichtblauw, rozerood, chique bordeaux, grasgroen met een wolkje room en gebroken wit. Dat is het officiële kleurenpallet waaruit inwoners dienen te kiezen om hun voorgevels te verven. Het resultaat is een frivool en vrolijk stadscentrum waarin niet enkel oude paleizen, vergane kloosters en indrukwekkende kerken de show stelen, maar ook de diverse straataanzichten gekleurd door oude éénverdiepingswoningen.

 

Een tweede, intens staaltje van Guatemalteekse kleurenpracht tref je eveneens aan in de hobbelige  kasseistraten en op de vele pleintjes die Antigua rijk is; het betreft de traditonele klederdracht die nog steeds door de inheemse bevolking wordt gedragen. De Maya-afstammelingen doen dit niet louter om toeristen te plezieren. De schitterende, vaak met de hand geweven gewaden, symboliseren aan de hand van hun specifieke kleuren immers hun dorp van afkomst. Zowel de allerjongste meisjes als kranige oude vrouwtjes dragen de typische huipil (kleurrijke blouse) met daaronder een geweven wikkelrok. De manuele fabricatie kan tot een half jaar tijd in beslag nemen. In de desolate bergdorpjes waar de Maya-traditie  strikter wordt nageleefd  dragen ook mannen nog de originele Maya-kledij. Die bestaat uit een lange geruite rok of kniebroek, met daarop een kleurrijke geweven vest en de onvermijdelijke cowboyhoed. Het heeft zijn charmes.

 

Nog meer sprankelende kleuren kan je bewonderen op de lokale markt. Niet alleen de boeiende variatie aan etnische origines  en klederdracht bepalen er het beeld maar ook de rijkelijke keuze aan exotische groente- en fruitsoorten. Van feloranje paprika’s tot knalrode aardbeien, kanariegele papaya’s of zachtroze  passievruchten, je vindt ze hier in alle maten en gewichten. Ze zien er niet alleen uit om te watertanden, door hun kakelende versheid smaken fruit en groentes hier werkelijk naar fruit en groentes. Het maakt dat zelfs een bescheiden kok als ik hier heerlijke gerechtjes in elkaar kan flansen door simpelweg al die knapperige groentjes in een overhitte pan te gooien.

 

En wat gedacht van de talrijke bloem-, plant- en boomvariaties die zich haast op elke straathoek laten bewonderen. Mijn tuin alleen al is een waarlijk paradijs met roosrode en fel paarse bloemenblaadjes, heldergroen gras en een pas aangeplante palmboom die ooit even hoog zal worden als de diverse fruitbomen achterin. Het geheel contrasteert perfect met de geel geverfde ommuring. Gisteren heb ik even nageteld hoeveel tinten groen ik vanop mijn terras kon onderscheiden, ik ben gestopt met tellen bij 15. Tijdens Semana Santa (Paasweek) baadt Antigua nog meer in weelde vanwege de meibomen die dan in bloei staan. Zij kleuren de straten en pleinen van de binnenstad met hun heilige paarse bladen. Het summum zijn de indrukwekkende bloementapijten die tijdens deze week in de straten worden aangelegd naar aanleiding van de verschillende processieoptochten.

 

En zelfs de doden ontsnappen er niet aan. Zo is Allerheiligen hier alles behalve een grijze en doodse bedoening. El Dia de los Muertos gaat in Guatemala gepaard met een spectaculair festival waarbij imposante windvliegers de lucht worden ingestuurd. Op verschillende plaatsen in het land worden deze grootse papieren kites tentoongesteld, sommigen met een diameter van meer dan tien meter. Bedoeling is om deze unieke en kleurrijke kunstwerkjes de hemel in te schieten met boodschappen voor gestorven familieleden. Het resulteert in een immens spektakel waar duizenden enthousiaste mensen op afkomen, zowel locals als toeristen. Op de kerkhoven gaat er het weliswaar iets rustiger aan toe maar ook daar worden graven rijkelijk versierd met weelderige bloemenkunstwerkjes en dit het ganse jaar door. Zo wordt een bezoekje aan de plaatselijke begraafplaats alsnog een visueel prikkelende ervaring.

 

Een laatste staaltje van los colores de Antigua, zijn de opgedirkte Amerikaanse schoolbussen die de straten onveilig maken. Ze maken een hels lawaai, laten een spoor van zwarte roet en vervuilende uitlaatgassen achter zich en de chauffeurs zijn één voor één kamikaze-piloten. En dan heb ik het nog niet over de wel erg krappe zitplaatsen op deze rijdende wrakken, die wel degelijk op kindermaat gemaakt zijn. Maar, het zijn wel schitterende staaltjes van creatief opsmukwerk. Lichten en ramen durven wel eens ontbreken, maar al deze bussen blinken uit in een kitscherige pracht van kleuren die variëren naargelang de vervoersmaatschappij. Ik heb een zwak voor deze proestende mastodonten van de weg. Ze staan immers een beetje symbool voor het land. Ze hangen met haken en ogen aan elkaar, ze zijn gevaarlijk, luidruchtig en lijken afkomstig uit een vorige eeuw, maar tegelijkertijd zijn ze schitterend, vrolijk en vol leven. Bij ons zouden ze nooit door de keuring raken, maar rijden doen ze, elke dag opnieuw, met een enthousiasme alsof het de laatste dag van hun leven was.